Är huligansimen ett minne blott?

 

Firmornas kamp

Idrottsvärlden, speciellt fotbollen, har länge plågats av aggressiva fans som i förvånansvärt ordnade former attackerat varandra. Allt beroende på lagtillhörighet. Men en värld full av övervakning och restriktiva åtgärder har satt stopp för mycket av våldet och buset. Eller…?

Text: Johan Andersson

07585-1

Under de glada 70- och 80-talen kunde man som fotbollsfan följa engelska ligan i program som t.ex. Tipsextra på svensk TV. En fröjd och spänning uppstod varje lördagseftermiddag när man bänkade sig i soffan för att ta del av superba fotbollskonstnärer som fajtades i en verklig anda av “fair play” och gentlemannamässigt beteende. Men annat var det vid sidan av arenorna. Visst kunde man se hur hängivna de engelska fansen var med sina körer och samstämmiga hyllningar till favoritlaget. Imponerande på många sätt. Men samtidigt fylldes tidningarna och TV-reportagen mer och mer om våldet både på arenorna och framförallt utanför dem. Gäng av fans drabbade samman och det hände ofta att dödsfall uppstod i dessa synnerligen brutala sammandrabbningar. Man kallade till och med fenomenet för “den engelska sjukan”.

07585-3

Firmornas lockelse

Och vad som händer i utlandet kommer snart till lilla Sverige, det vet vi ju. På liknande sätt organiserades fraktioner inom de större fanklubbarna som på ett mer militant sätt. Black Army för AIK (med firman “Boys”) och Blue Saints för Djurgården (med firman “DFG”) var bara några exempel och självklart drabbade de samman inbördes och med andra mer marginella fanklubbar och “firmor” (som de aggressiva gängen kallas). Tack och lov hör man inte så mycket om detta i media nuförtiden. Men det betyder ingalunda att det inte förekommer. Så sent som i mars 2014 blev en 43-årig fyrbarnspappa och fotbollsfan misshandlad till döds i Helsingborg. Nyheten väckte avsky och också minnen från en tid som faktiskt var mycket mer brutal än den vi upplever nu.

Orsaken till förbättringen är enkel. Klubbarna och samhället i stort har investerat miljoner i förbättrade övervakningssystem, utökad säkerhetsnärvaro, förbättrad kommunikation på plats med potentiella orosmoment o.s.v. Det har gett resultat. Men vem som ska betala för de extra insatser som krävs vid t.ex. derbyn debatteras det fortfarande friskt om. Samhället och berörda kommuner sparkar över ansvaret till klubbarna som gör detsamma till fanklubbarna som försöker finna dåliga frön inom de egna leden. Någon måste ju betala notan för dessa våldsminskande åtgärder här och nu…

07585-12

Konstruktiv dialog

Men problemet har utvecklat sig utanför den ganska tydliga värld som fotbollshierarkin utgör. Inspirerade av (återigen) engelska och tyska huliganer spred sig våldskulturen långt ut och bort i från själva stadions närhet. Firmorna kunde nästan artigt stämma träff med varandra för att drabba samman, och inte alls nödvändigtvis i samband med matcher. Ett övergivet industriområde eller ett fält någonstans fungerade utmärkt. Vill man misshandla varandra måste man ju kunna ha en konstruktiv dialog om det, eller hur? Polisen oroades men drog också en lättnadens suck. Fenomenet må vara vidrigt (och olagligt) men när dessa huliganer verkligen inte skadade någon annan än sig själva så var det i alla fall ett väldigt lokalt problem. Och ett som inte drabbade fotbollen och de över 95% av publiken som bara vill njuta av bra fotboll tillsammans. Men självklart har våldskulturen existerat parallellt på plats och har nu gjort ett återtåg i Sverige. Helsingborgspappan som strök med var ett extra tragiskt exempel, men varje vecka under säsongen misshandlas ett antal personer bara för att de har fel halsduk på sig eller, ännu värre, tillhör fiendens firma.

07585-2

Våldsbenägenhet

Problemen förekommer över hela Europa och, inte förvånande, finns det ett samband mellan arbetslöshet och våldsbenägenhet. Firmorna på Balkan och i fattiga storstadsområden i hela Östeuropa bjuder på extremt mycket våld och kaos i sina “kärleksförklaringar” till favoritlaget. Och det hjälper inte det minsta hur mycket själva lagen än vädjar om fred och respekt. Fotbollen tycks mest vara en ursäkt för att få utlopp för en massa privata frustrationer i samband med gruppextas när man stormar fram, lika mäktig då i ögonblicket som man är maktlös under normala vardagsomständigheter.

Inte sällan är dessa unga herrar “intresserade av” eller i alla fall knutna till nätverk på den extrema högerkanten men polis och säkerhetstjänster brukar inte ta det rent politiska på allvar. För de flesta av dem tycks blotta våldet i sig vara nog och man misstänker att det just är våldets förslösande kraft som lockar. Fienden i sig spelar ingen roll och är i grund och botten 100% utbytbar. Men det viktiga i det psykologiska förloppet är att fienden finns där framför dig och att han är redo att åsamka dig lika mycket skada mot dig som du är mot honom.

Huliganregister

I Danmark infördes år 2008 ett register över huliganer så att man bättre kunde följa deras utveckling och närvaro inför möjliga oroshärdar. Det har i viss mån hjälpt att begränsa just dessa individers närvaro vid t.ex. kritiska derbymatcher. Men tillströmningen av nya fans och firmamedlemmar är konstant så det är onekligen ett kostsamt projekt att hålla i gång.

– Om man ska generalisera så handlar det om en ung man mellan 17 och 25. Ofta arbetslös och ofta från arbetarklass, säger experten John McDougall vid Manchesters universitet om problemet.

– Det är alltid känsligt att generalisera men vi ser ett så tydligt mönster här. Det är nästan som att firmatillhörighet är som en utbildning för dem som inte har någon annan mer positiv utbildning. Gemenskapen är extremt viktig här och att man enas kring kärleken till laget i en frenesi och upphetsning i våld och förstörelse. Fenomenet är inte något nytt och brukar kallas “ritualiserat manligt våld”.

Personlig frustration

Det finns vissa forskare som hävdar att en allmän värnplikt eller en sökt militärtjänstgöring är ett sundare alternativ för dem som bär på denna personliga frustration. Men där finns det å andra sidan en mängd regler och förordningar att förhålla sig till.

– Många av killarna i firmorna uppskattar friheten de upplever tillsammans, förklarar

McDougall. Den kan aldrig ersättas av något inom det militära. För firmorna är det här och nu som gäller och man ställer upp för varandra till 100%. Alltså exakt det man saknar i samhället i övrigt.

– Men det är en förenkling att skylla allt på samhället, menar han. Dessa killar som ansluter sig gör det också för den egna spänningens skull. Det finns ju t.ex. ingen ekonomisk vinning i att vara huligan som det gör inom en mer normal ungdomsbrottslighet. Så det här handlar till syvende och sist om våld och gemenskap.